Donald Trump

Trumpove povezave z rusko mafijo (3.del)

V prejšnjem zapisu sem predstavil povezave Donalda Trumpa z mafijskimi družinami New Yorka in Filadelfije, vendar pa njegove povezave s kriminalnimi združbami tečejo tudi k zloglasni ruski mafiji. Raziskovanje ruske mafije, poimenovano kot ”Bratva” oz . ”Bratstvo”, vsekakor zahteva svoje poglavje, vendar pa je potrebno predstaviti določen okvir, ki bo predstavljal razumevanje povezav z Donaldom Trumpom.

Torej, v 70-ih letih prejšnjega stoletja je Sovjetska Zveza dovolila selitev prvih državljanov v ZDA, vključno z mnogimi sovjetskimi židi, ki so bežali pred religijskim preganjanjem. Newyorški Brighton Beach in Sheepshead Bay, sta postal dom malemu številu ruskih kriminalnih skupin. Do sredine 90-ih se je v New Yorku, na Long Island, naselilo okoli 200.000 ruskih imigrantov. To območje je postalo znano kot ’’Little Odessa’’ in je bil dom največjih imen ruske mafijske družine in žariščna točka ropov in usmrtitev.

V Rusiji rojen Evsei Agron je imigriral v New York leta 1975 in hitro prevzel ruski organiziran kriminal v Brigton Beach-u. Svoje operacije je vodil iz pisarne najetega kluba El Caribe, ki ga je imel v lasti žid Morton Levine, stric Michaela Cohena, nekdanjega odvetnika in zaupnika Donalda Trumpa. Ta je lastništvo kasneje predal Cohenu in ostalim potomcem.

Evsei ”Evsei Leningradsky” Agron n klub El Caribe

Leta 1977 je bivši sovjetski pilot David Bogatin prišel iz Rusije in 7 let kasneje kupil pet prestižnih stanovanj v Trump Tower-ju za 6 milijonov dolarjev in postal sosed Sofiji Loren in Stevenu Spielbergu. V tistem času so ruski mafijci začeli investirati v nepremičnine New Yorka, za namen pranja denarja in Trump Tower je bil eden redkih nebotičnikov, ki je sprejemal denar od anonimnih kupcev. Takrat naj bi Trump prvišč sodeloval z rusko mafijo. Za Bogatina se je kasneje izvedelo, da je bil vodilni član ruske mafije. Njegov brat je vodil 150 milijonsko prevaro na borzi skupaj s Semionom Mogilevičem, kateri je širil svoj multimiljarderski zločinski sindikat v ZDA, čeprav se sam nikoli ni naselil v ZDA. Mogilevič je znan kot ”šef šefov” in ”najmogočnejši mafijec na svetu” in glavna sila izza kriminalnih operacij Severne Amerike.

”Šef šefov” Semion Mogilevič

Belorus Boris ”Biba” Nayfeld je prišel v ZDA v 70.-ih in ob prihodu v Brighton Beach je postal član ”notranjega kroga”, voznik in telesni stražar šefa Evseia Agrona. Po umoru Agrona leta 1985, ga je zamenjal Marat Balagula, ki pa je po obtožbi bančne prevare zbežal iz države. Tako je Nayfeld postal novi vodja leta 1986. Prav tako kot Agron in Balagula pred njim je vodil organizacijo iz kluba El Caribe.

Boris ”Biba” Nayfeld

Leta 1987 je Trump opravil svojo prvo pot v Rusijo, da bi se pogovarjal o možnostih izgradnje luksuznega hotela v Moskvi skupaj s sovjetsko vlado. Poskus je propadel, vendar pa je na obisku Trump spoznal veliko vplivnih in bogatih Rusov. Ko si je Trump prislužil 4 milijarde dolarjev dolga naj bi bili prav ruski mafijci tisti, ki so ”kupili” Trumpa in v zameno uporabljali Trump Tower kot ”katedralo” za pranje denarja. Vse od 1980 je najmanj 13 ljudi, z dokazanimi povezavami z rusko mafijo, bilo lastnikov stanovanj v Trump Tower-ju ali v ostalih nepremičnin v lasti Donalda Trumpa. Nekateri so od tam tudi vodili svoje operacije.

Eden izmed njih je tudi Tevfik Arif, ki je bil leta 2010 ustanovni član podjetja Bayrock Group. Arif, kateri ima znane vezi z ruskim organiziranim kriminalom je bil v Turčiji obtožen tihotapljenja mladoletnih deklet v državo za namen prostitucije na 60 milijonov vredni jahti. Omenjena jahta, na kateri je bil Arif aretiran, je bila nekoč last ustanovitelja Turčije Mustafa Ataturka. Arifovo podjetje Bayrock Group je sodelovalo pri razvoju projekta Trump SoHo in pri nebotičniku Trump International Hotel&Tower v Fort Lauderdalu.

Tevfik Arif, Ivanka Trump in Donald Trump (2007)

Na drugi strani sveta je Trump petič pogorel pri poskusu izgradnje hotela v Moskvi. Med končnim poskusom med 2015 in 2016 je financiranje posla vodil Trumpov novi poslovni partner Felix Sater. Sater je bil rojen v Moskvi v ruski židovski družini in je sin Mikhaila Sheferovskega. Družina je emigrirala v Izrael, na koncu pa je prišla v ZDA, živela v Baltimoru, Maryland in se ustalila na Brighton Beach v New Yorku leta 1974. Felix in njegova sestra sta prevzela priimek Sater. Glede na poročila FBI je bil Mikhail Sheferovsky, Felixov oče, podšef ruskega mafijca in ”šefa šefov” Seminona Mogileviča.

V projektu Trump International Hotel&Tower je sodeloval tudi Felix Sater,  dvakratni obsojenec, ki se je  pojavil na fotografijah s Trumpom, pri čemer je nosil poslovno kartico Trumpove organizacije na kateri je pisalo ’’Višji svetovalec Donalda Trumpa’’.

Donald Trump, Tevfik Arif in Felix Sater 

Felix Sater je bil obsojen in poslan v zapor leta 1993 po pretepu v baru v New Yorku, kjer je zabodel človeka v obraz z zlomljenim kozarcem za margarito. Ko je prišel po letu dni zapora na prostost, se je vmešal v mafijsko prevaro z vrednostnimi papirji in bil ponovno ujet. Vendar pa sedaj ni šel v zapor, ampak se je pogodil z vlado ZDA. Razsežnost tega dogovora ni v celoti znana, vendar pa je soobtoženi, Salvatore Lauria, v knjigi povedal, da je Sater uporabil svoje kontakte v ruskem podzemlju, da bi CIA odkupila nazaj izstrelke Stinger, ki so prišli v roke džihadistom v Afganistanu. Po vsej verjetnosti je bila tudi to prevara s strani Cie saj je operacija propadla, Salvatore pa je povedal, da je Sater delal za Cio že pred prevaro z vrednostnimi papirji.

Donald Trump, Felix Sater in Melania Trump

Glede na odpečaten prepis iz zaslišanja v New Yorku leta 2001, ki ga je želelo sodstvo ohraniti kot skrivnost, je Saterjevo sodelovanje obsegalo veliko več kot protiterorizem. Vladni odvetnik Todd Kaminsky je sodišču povedal, da je bil njegov obseg sodelovanja ’’neverjetno globok in širok, skorajda neviden poprej’’. Vključeval je:

’’nasilne organizacije kot je Al-Kaida, tuje vlade, ruski organiziran kriminal. In še posebno, vključuje različne družine La Cosa Nostre. S tem, specifično mislim na posameznike vladajočega odbora družine Genovese, kapitana družine Bonanno, vojaka družine Gambino in seznam se gre naprej in naprej’’.

Prej omenjeni Salvatore Lauria, sodelavec Saterja, je v Trump SoHo in ostale projekte vložil 50 milijonov dolarjev. To je storil preko islandskega podjetja v rokah bogatih Rusov, ki imajo podporo pri predsedniku Vladimirju Putinu. V tem pogledu je bil Donald Trump podprt s strani ruske mafije, ki je po vsej verjetnosti od njega dobivala strogo zaupne ameriške obveščevalne informacije, ki so dostopne vsem predsedniškim kandidatom.

Felix Sater in Donald Trump

To kar je Felix Sater storil za Trumpa je uganka, ki se prepleta med Trumpom in Moskvo. Sater je bil vmešan v poskus Trumpa, da si pridobi kos pogače moskovskega trga z nepremičninami, poleg tega pa je sodeloval pri trudu Trumpovega osebnega odvetnika, Michaela Cohena, pri promoviranju ’’mirovnega načrta’’ Moskve v Ukrajini. Ta bi predal Krim v roke Rusom v dolgoročni najem in potencialno odstranitev ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Plan je bil predan Beli hiši preden je ušel v javnost in sprožil mednarodno ogorčenje.

Michael Dean Cohen, Aškenazi žid, je danes odvetnik izločen iz odvetniške zbornice, ki je služil kot odvetnik za predsednika Trumpa od 2006 do 2018, bil podpredsednik Trump Organization in osebni svetovalec Trumpa. Služil je tudi kot so-predsednik v Trump Entertainment in član upravnega odbora otroškega dobrodelnega sklada Eric Trump Foundation. Trump ga je zaposloval vse do preiskave glede ruske afere vmešavanja v volitve. Preiskava je pripeljala do Cohenovega priznanja v osmih točkah obtožbe, vključno s kršitvami financiranja kampanije, davčno in bančno prevaro. Cohen je dejal, da je kršil finančne zakone pod ukazi Trumpa, prav tako pa je priznal tudi, da je lagal komisiji senata glede truda pri gradnji Trump Tower-ja v Moskvi.

Trump in Michael Cohen

Cohen je komisiji predal tudi kopijo enega od čekov za 35.000 dolarjev, ki so bili namenjeni za utišanje porno igralke Stephanie Clifford oz. ’’Stormy Daniels’’ s katero je imel Donald Trump afero. Michael Cohen, nečak lastnika kluba El Caribe, od koder je vodil organizacijo prvi ruski mafijec je prav tako otroški prijatelj Felixa Saterja.

”Stormy Daniels”

Na začetku zapisa sem omenil, da je bil bližnji poslovni sodelavec Trumpa, Tevfik Arif vmešan v tihotapljenje in elitno prostitucijo. Z njim je pri tem sodeloval tudi gruzijski židovski emigrant in milijarder Tamir Sapir, ki ima stanovanje tudi v Trump Towerju in je bil leta 2008 na 246. mestu najbogatejših Američanov. Tudi on je sofinanciral projekt Trump SoHo. Sapir in Trump se poznata že vse od leta 1976, ko je Tapir s svojim židovskim partnerjem Samom Kislinom, prodal 200 televizij za Trumpov hotel Commodore. Njegova hčerka, Zina Sapir in njen mož Rotem Rosen, sta si zelo blizu z židovskim milijarderjem in prodajalcem diamantov Levom Levievom, bližnjim prijateljem Vladimirja Putina. Zina Sapir in Totem Rosen sta se poročila ob jezeru Mar-a-Lago, na ”bris”, obrezovanje svojega sina pa sta povabila tudi Donalda Trumpa in njegovega židovskega zeta Jareda Kushnerja.

Tamir Sapir v sredini

Hobotnica povezav Donalda Trumpa z rusko mafijo je videti neskončna, vendar pa je jasno, da ruski ”šef šefov”, Semion Mogilevič, tesno sodeluje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je iz Rusije ”izgnal” Rothschillde. Oba skupaj tvorita center kroga, ki je sestavljen iz oligarhov, ki so lastniki vsega kar ima kakršno koli vrednost v Rusiji. Več o tem si lahko preberete tudi v knjigi Putin’s Kleptocracy: Who Owns Russia, avtorice Karen Dawish, ki pripoveduje o Putinovi vključenosti v različne fundacije, nelegalne pošiljke orožja, škandalu pomanjkanje hrane leta 1991 in pranje denarja za zloglasni kolumbijski kokainski kartel Cali.

A to še zdaleč ni vse v kar je vmešan Donald Trump..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 glasovi
Ocena članka
Naroči se
Obvesti me o
guest
1 Komentar
Starejše
Novejše Največkrat glasovano
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
1
0
Zanima me kaj meniš. Komentiraj! :) x
Copy link
Powered by Social Snap